Lista aktualności Lista aktualności

DEGUSTOWALI DOBRE Z LASU

Ubiegły piątek upłynął pod znakiem wspaniałych leśnych smaków i zapachów. A wszystko za sprawą stoiska promocyjnego, przy którym leśnicy z Nadleśnictwa Kołaczyce promowali zdrową żywność z polskich lasów. 4 października w Domu Ludowym w Wolicy odbył się Kongres Kół Gospodyń Wiejskich zorganizowany przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju we współpracy z Ministerstwem Środowiska.

     W wydarzeniu wzięło udział prawie 200 osób, w tym członkowie 14 KWG z powiatów: jasielskiego, krośnieńskiego i dębickiego. Kongres odbył się w ramach cyklu spotkań „Programy rządowe na rzecz rozwoju polskiej wsi”. Podczas wykładu przeprowadzonego przez przedstawicieli Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju oraz pracowników ARMiR Rzeszów uczestnikom zostało zaprezentowane sześć programów dotyczących działań na rzecz rozwoju wsi. Były to: „Program finansowania usuwania wyrobów zawierających azbest”, „Program gospodarki wodno– ściekowej”, „Program Czyste Powietrze”, „Regeneracja środowiskowa gleb poprzez ich wapnowanie”, „Agroenergia” oraz „Usuwanie folii rolniczych i innych odpadów pochodzących z działalności rolniczej”. Ponadto przedstawiciel pełnomocnika Rządu ds. Małych i Średnich Przedsiębiorstw informował, w jaki sposób zdobyć środki na organizację wielu społecznych inicjatyw. Przekazał m.in. jak można prowadzić legalną działalność zarobkową, jak otrzymać dofinansowanie dla Koła, w jaki sposób rozliczyć i na co przeznaczyć pozyskane środki. Wśród licznych stoisk promocyjnych m.in. Starostwa Powiatowego w Jaśle, SANEPiD w Jaśle, ARMiR w Jaśle oraz KOWR nie mogło oczywiście zabraknąć stoiska Lasów Państwowych. W tym dniu leśnicy z Kołaczyc reprezentowali RDLP w Krośnie, promując żywność pochodzącą z polskich lasów. Na stołach znalazła się nie tylko dziczyzna, ale także przetworzone płody runa leśnego m.in. konfitury z poziomek i borówek, soki z malin, rokitnika, brzozy, syropy z czarnego bzu z dodatkiem miodu, owocowe herbaty czy różnorodne zioła do zaparzania. Zainteresowani degustując wyroby mogli przekonać się nie tylko o ich walorach smakowych, ale także dowiedzieć się o właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Produkty firmowe „Dobre z lasu” cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Uczestnicy kongresu ustawiali się w długich kolejkach, aby móc spróbować niecodziennych przysmaków. Dodatkowo rozdawane były ulotki oraz gadżety promujące markę „Dobre z lasu”. Całość spotkania uświetnił występ lokalnego zespołu ludowego „Trzcinicoki”, którego muzyka doskonale wkomponowała się w wiejski klimat imprezy.